İnsan haklarını izleme e-bülteni İzlem, yedinci sayısında yeni bir tasarımla yayımlandı. Yeni tasarımımızı seveceğinizi umuyor, önerilerinizi ve değerlendirmelerinizi bekliyoruz.
İzlem’in 7. sayısını İnternet üzerinden okumak için tıklayınız…
İzlem’in 7. sayısını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız…
İzlem’in önceki sayılarına ulaşmak için tıklayınız…
İzlem’in bu sayısında:
BM İnsan Hakları Konseyi’nin BM üyesi her ülkenin insan haklarının korunması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için göstermiş olduğu performansı incelemek amacıyla kurduğu Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması kapsamında, Türkiye’nin ilk incelemesini yaptı. İnceleme sonucunda; kadınlara karşı şiddet ve ayrımcılık, ordu ve güvenlik güçlerinin insan hakları ihlalleri, Terörle Mücadele Yasası, etnik ve dini azınlıklara yönelik ayrımcılık, ifade ve örgütlenme özgürlüğü, engelli kişilerin hakları, mültecilerin seyahat özgürlüğü, alıkonulma koşulları, özellikle kanunla ihtilaf içinde olan çocukların alıkonulma koşulları, LGBTT bireylere karşı ayrımcılık sorunları öne çıkıyor. Gözden geçirme ile ilgili ayrıntıları Yürütme bölümünde okuyabilir, hazırlanan raporun çevirisine web sitemizden ulaşabilirsiniz.
EPİM kapsamında altı çizilen sorun alanlarında da gördüğümüz gibi, yargıda “hukukun üstünlüğü” ve “cezasızlığın ortadan kaldırılması” ihtiyacımız her geçen gün artıyor. Bu nedenle, yerel ve üst mahkemelerin kararlarını izlediklerimizi Yargı bölümümüzde sizlerle paylaşıyoruz. Yargı
bölümümüzde Anayasa Mahkemesi’nin 12 Eylül’de halk oylamasına sunulacak Anayasa Değişikliği Teklifi’yle ilgili verdiği karar hakkındaki haberde, kararın ayrıntıların yanı sıra insan hakları örgütlerinin konuyla ilgili görüşleri de yer alıyor.
Yargı bölümümüzde yer alan bir diğer haber ise, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun verdiği, insan hakları açısından sevindirici bir kararla hakkında. Karar, töre cinayetleri konusunda bugüne kadar verdiği kararların da ilerisinde emsal niteliği taşıyor.
Danıştay 12. Dairenin Türk Sağlık Sen’in açtığı dava sonucunda verdiği kararı ise, sözleşmeli personele fazla çalışma karşılığı ek ücret ödenmeyeceğine ilişkin düzenlemenin yürütmesini durduruyor. Kararın ayrıntılarını haberde okuyabilirsiniz.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) son dönemde Türkiye hakkında verdiği üç kararın haberini bu sayımızda görebilirsiniz. Kararlardan birinde AİHM, Eylül 1996’da Diyarbakır E Tipi Cezaevinde yaşanan olaylar nedeniyle 46 kişi tarafından açılan davada Türkiye’yi toplam 798,000 Euro tazminata mahkûm etti.
E-bültenin Yasama bölümünde ise; çocukları “terör” suçundan yargılanmasının önüne geçmeyen, sadece Terörle Mücadele Kanunun kapsamında yargılanan çocukların durumunda geçici ve sınırlı bir iyileştirmeye yaratan kanun teklifi de yer alıyor.
Diğer haberlerimizin de ilginizi çekeceğini umuyoruz.
Keyifli okumalar!