İnsan Hakları Ortak Platformu tarafından yayımlanan “İnsan Hakları İçin Diyalog Dergisi”nin 4. sayısı yayımlandı.
Bu sayının Dosya konusu: İnsan Haklarında Kurumsallaşma.
Hükümetin, demokratik açılım projesi kapsamında kısa vadede yapmayı düşündükleri arasında, insan hakları kurumsallaşmasıyla ilgili dört kanunun çıkarılması ve bunlara bağlı olarak da dört kurumun kurulması, kuşkusuz özel bir önem taşıyor. Biz de bu yüzden, bu sayının Dosya’sını, bu kurumlardan ikisine; İnsan Hakları Kurumu ve Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurumu’na ayırdık.
Dosya’mızda Engin Saygın, Kerem Altıparmak, Ezgi Koman, Ulaş Karan ve Feray Salman’ın bu iki kurumla ilgili değerlendirmeleri yer alıyor. Mercek’te de Hakan Ataman, yine ayrımcılık konusunu tartışıyor.
İnsan hakları takvimi ve insan hakları hareketinden kısa kısa haberlerin ardından bu sayının Sizce bölümünde, 2009’u değerlendiren ve 2010’dan beklentileri içeren görüşlere yer verdik.
Bu sayıda Gündem, maalesef operasyonlarla dolu: KCK, linç, Kozmik Oda, Erzincan-Erzurum yargı ve Balyoz…
Uluslararası İnsan Hakları Hareketi bölümünde ise bu kez Arjantin’den bir örgüt, Memoria Abierta (Açık Hafıza) konuğumuz. Memoria Abierta, 1999 yılında Arjantin’in yakın tarihine dair kolektif bir bellek oluşturmak için çalışan Arjantinli insan hakları örgütleri tarafından kurulmuş, yüzleşme üzerine çalışan bir platform.
İnsan Hakları ve Hukuk’ta yine AİHM ve diğer yargı kararlarından kısa haberler sunuyoruz. Rakamlarla İnsan Hakları bölümünde Hüseyin Aykol, bu kez 61’in sırrını ifşa ediyor.
Alternatif Kahramanlık Öyküleri’nde Amerika’dayız; Burhan Sönmez’in kaleminden yerli halka, Kızılderili Tekumseh’in öyküsüne kulak veriyoruz.
Tarihte İnsan Hakları bölümünde Murat Toklucu, yine vakti zamanında insan hakları denince neler anlaşılıyordu, sorusuna bir seçkiyle cevap verirken, Ezgi Koman 28 Şubat’la ilgili hafızalarımızı tazeliyor.
Funda Tosun, Kültür ve Sanat Dünyasında İnsan Hakları bölümünde bir yıllık özet ve analiz yaparken, bir yandan da Hrant Dink’in avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ile Söyleşi yaptı.
Bu sayıda Raflardan bölümünde İHOP’un iki yeni yayınını tanıtıyoruz: Avrupa Birliği Ülkelerinde Ayrımcılık Yasağı ve Eşitlik Kurumları ve İnsan Hakları Ulusal Kurumları: Farklı Coğrafyalar, Başka Deneyimler.
Derginin basılı kopyasının size ulaştırılması için sitemizin iletişim bölümündeki formu doldurabilirsiniz.
Derginin tüm sayılarının dijital versiyonlarına sitemiz üzerinden ulaşmak için ilgili sayının üzerine tıklamanız yeterli…
İyi Okumalar..
İnsan Hakları İçin Diyalog Dergisi 1. Sayı
İnsan Hakları İçin Diyalog Dergisi 2. Sayı
İnsan Hakları İçin Diyalog Dergisi 3. Sayı
İnsan Hakları İçin Diyalog Dergisi 4. Sayı