İHOP: Festus Okey Davası Gözlem Raporu

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP), 20 Ağustos 2007 tarihinde gözaltında tutulduğu Beyoğlu-Taksim Polis Merkezi Asayiş Büro Amirliği’nin ek hizmet binasında, kendisini gözaltına alan polis memurlarından birisinin kurşunu ile ağır yaralanan ve kaldırıldığı Taksim İlk Yardım Hastanesinde ameliyat sırasında yaşamını yitiren Festus Okey’in öldürülmesi ile ilgili açılan davayı insan hakları değerleri açısından (yaşam hakkı, işkence ve onur kırıcı ve aşağılayıcı muamele yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, etkili başvuru hakkı, mülteci hakları ve ayrımcılık yasağı) izlemektedir.

Bu kapsamda, 26 Nisan 2011 tarihli duruşmayı izleyen Avukat Hüsnü Öndül’ün Avukat Muhsin Kemal Şimşek ile Göçmen Dayanışma Ağınca yapılan dosya incelemesi ve raporu, duruşma tutanakları ve müdahillerin dilekçelerinden yararlanarak hazırladığı dava gözlem raporuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

FESTUS OKEY DAVASI GÖZLEM RAPORU (pdf, 229 KB)
Hazırlayan: Hüsnü Öndül, Avukat
05.05.2011

GİRİŞ

I-SORUŞTURMA AŞAMASI
OLAY TUTANAĞI
SAVCILIK IFADELERI
OTOPSI RAPORU
İDDIANAME
SORUŞTURMA AŞAMASINDAKI IŞLEMLERIN YAŞAM HAKKI VE
KIŞI ÖZGÜRLÜĞÜ VE GÜVENLIĞI HAKKI BAKIMINDAN
DEĞERLENDIRILMESI

II-KOVUŞTURMA AŞAMASI
KOVUŞTURMA IŞLEMLERININ ADIL YARGILANMA VE ETKILI
BAŞVURU HAKKI BAKIMINDAN DEĞERLENDIRILMESI

SONUÇ

Soruşturma aşamasında, işkence ve onur kırıcı,aşağılayıcı muamele yasağı ve kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ihlal eden keyfi durdurma, kimlik sorma, yakalama ve gözaltı işlemleri insan hakları ihlalleridir.

  • Bu hukuka aykırı işlemlerin Festus ve arkadaşının teninin renginden kaynaklı olarak yapılmış olması ırk ayrımcılığı konusunun önemine ayrıca dikkat çekmeyi gerektirmektedir.
  • Festus Okey’in yaşam hakkı ihlal edilmiştir.
  • Yaşam hakkını ihlal eden eylemi gerçekleştiren polis memuru, idari makamlar tarafından, “nezarethanede tamirat/tadilat yapılması, kamera bulunmaması, bulunan kameraların arızalı oluşu, kamera kayıtlarını kaydeden bilgisayarın hafızasının yeterli olmaması” gerekçeleri ile korunmuştur. Bu koruma, Taksim Hastanesine kadar uzanmıştır. Adli Tıp Kurumu bitişik atış olmayan bir mesafeden atış yapıldığını belirlemiştir. Ancak bu durumu kesin saptamaya yaracak olan kurşunun delip geçtiği Festus’un gömleği Adli Tıp Kurumuna teslim edilmemiştir. Bu girişimler adil yargılamayı olumsuz yönde etkileyen gelişmeler olmuştur.
  • Festus Okey davası, adil yargılanma hakkı bağlamında hakkaniyete uygun bir şekilde en kısa bir zamanda sonuçlanmalıdır.
  • Etkili başvuru hakkı bağlamında davanın esasıyla ilgili somut gelişmelerin gerçekleşmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu bağlamda yargısal süreçlerin işlemesi ve adaletin tecellisi için Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı sorumluluklarının gereklerini yerine getirmelidir.
  • Davaya insan hakları alanında çalışan örgütlerin, hukukçu örgütlerinin, barolarının ve gerçek ve tüzel kişilerin katılımına imkan sağlanmalıdır. Gerekirse yasa değişiklikleri gerçekleştirilmelidir.