İnsan Hakları Konseyi’nin 27/23 sayılı kararı uyarınca Özel Raportör, tehlikeli madde ve atıkların çevresel açıdan sağlıklı yönetimi ve bertarafı ile ilgili insan hakları yükümlülüklerine ilişkin iyi uygulamalar için kılavuz ilkeler hazırlamıştır. Kılavuz ilkeler Devletlere, işletmelere, sivil topluma, sendikalara ve diğer kilit aktörlere toksik maddelerden kaynaklanan insan hakları ihlallerine yol açan kilit sorunları belirleme ve ele alma konusunda yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Kılavuz ilkelerin, konuya yaklaşımların dinamizmi ve rapordaki yer sınırlamaları göz önüne alındığında, Devlet ve Devlet dışı aktörlerin uygulamalarının kapsamlı bir derlemesi olması amaçlanmamıştır.
Raporun , İHOP tarafından gerçekleştirilen çevirisi için: Rapor_tehlikeli atıklar
Raporun İngilizcesi için: A/HRC/36/41: Report of the Special Rapporteur on hazardous substances and wastes – Note by the Secretariat | OHCHR
BM Tehlikeli Maddeler ve Atıklar Özel Raportörü Hakkında:
Tehlikeli maddeler ve atıklara ilişkin yetki ilk olarak 1995 yılında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından oluşturulmuştur (Komisyon Kararı 1995/81). Bugün ise BM İnsan Hakları Konseyi’nin 2020 tarihli A/HRC/RES/45/17 sayılı Kararı kapsamındadır.
Tehlikeli Maddeler ve Atıklar Özel Raportörü, BM tarafından toksik ve diğer tehlikeli maddelerin insan hakları üzerindeki etkilerini incelemekle görevlendirilmiştir. Bu görevin kapsamına petrol, gaz ve madencilik başta olmak üzere maden çıkarma endüstrileri; imalat ve tarım sektörlerindeki çalışma koşulları; tüketici ürünleri; tüm kaynaklardan kaynaklanan tehlikeli maddelerin çevresel emisyonları; askeri faaliyetler, savaş ve çatışma; ve atıkların bertarafı girmektedir.
Uzman, İnsan Hakları Konseyi tarafından tehlikeli maddelerin ve atıkların uygunsuz yönetiminden kaynaklanan insan haklarının geliştirilmesi ve korunması için alınan inisiyatifleri incelemek ve üye devletlere rapor etmekle görevlendirilmiştir.
Özel Raportörlüğe ilişkin detaylı bilgi aşağıdaki bağlantıda mevcuttur.
https://www.ohchr.org/en/special-procedures/sr-toxics-and-human-rights