Örnek Resim

İnsan Hakları Derneği, 98 insan hakları savunucusu tarafından 17 Temmuz 1986 tarihinde kuruldu. Kurucular, derneğin kuruluş amacını Tüzük’te; “Derneğin tek ve belirli amacı, ‘insan hak ve özgürlükleri’ konusunda çalışmalar yapmaktır.” şeklinde açıkladılar. Dernek amacını gerçekleştirmek için insan hakları ile ilgili uygulamaları araştıracak, saptayacak, kişilere, kamuoyuna ve ilgili mercilere duyuracaktı; insan hakları konusunda bilimsel inceleme ve araştırmalar yapacak, yaptıracak ve bu alandaki gelişmeleri izleyecek ve kamuoyunu bilgilendirecekti; açık oturumlar konferanslar, seminerler, paneller, sempozyumlar, her türlü toplantı ve gösteriler yapacak, sergiler açacak, yayınlar yapacak, yarışmalar düzenleyecek, ödüller koyacak, hükümlü, tutuklu ve gözetim altında bulunanların, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal görüş ve inanç ayrımı gözetmeksizin, yaşamlarının insan onuruna yaraşır koşullar içinde geçmesi doğrultusunda araştırmalar ve saptamalar yapacak ve bu konularda kamuoyunu aydınlatacaktı. 12 Eylül 1980 darbesinin yarattığı ağır tahribatın giderilmesi gerekiyordu. 12 Eylül ile başlayan süreç, gözaltında ve cezaevlerinde işkenceyi yoğunlaştırmıştı, ölümler yaşanmıştı, siyasal partiler, dernekler, sendikalar kapatılmış, yöneticileri cezaevlerine konulmuştu. Başta Anayasa olmak üzere tüm temel hak ve özgürlüklerle ilgili yasalar değiştirilmişti. Türkiye’nin Anayasal ve yasal çerçevesi 12 Eylül yönetimince çizilmişti ve anti demokratik bir çerçeve idi. Yaklaşık bir yıl süren, tutuklu ve hükümlü yakınlarının başlattığı tartışma süreci 17 Temmuz 1986 tarihinde noktalandı. Yazarlar, gazeteciler, doktorlar, avukatlar, mimar ve mühendisler ve tutuklu ve hükümlü yakınlarından oluşan 98 kişi İnsan Hakları Derneği’nin kuruluşuna imza attılar. Pek çok aydın Dernekler Yasası’nın getirdiği engel nedeniyle kurucu olamadı

İnsan Hakları Derneği

Adres: Necatibey Cad. No: 82 / 11-12 (6. Kat)
Demirtepe 06430 Ankara
Tel:       0 312 230 35 67-68-69
Faks:     0 312 230 17 07

RSS İnsan Hakları Derneği

  • Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu (Nisan, Mayıs, Haziran 2024)
    Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre; 01.07.2024 tarihi itibariyle Türkiye’de 272 kapalı ceza infaz kurumu, 99 müstakil açık ceza infaz kurumu, 4 çocuk…
  • Hakkâri Belediye Başkanlığına Atanan Kayyım İle Birlikte Ortaya Çıkan Hak İhlallerine Yönelik Gözlem Raporu
    Türkiye’de Otoriter rejimin tahkim edilmesinde 19 Ağustos 2016 tarihi önemli bir yer tutmaktadır. İktidarın otoriter rejimi tahkim etme niyetini apaçık gösterdiği bu tarihte, 19 Ağustos 2016’da belediyelere kayyım atanmasının yolunu…
  • 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü Kutlu Olsun!
    24 Temmuz 1908 tarihinde basın üzerindeki sansürün kaldırılması 12 Mart 1971 darbesine kadar “Basın Özgürlüğü Günü” bu tarihten sonra ise Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü olarak kutlanmaktadır. Aradan geçen 116…
  • Suruç Katliamı Unutulmadı
      Suruç katliamının, 9. yıl dönümünü aynı acıyla paylaşıyoruz. 20 Temmuz 2015 günü Urfa’nın Suruç ilçesinde Amara Kültür Merkezi’nde SGDF’ye üye, 300 sosyalist gencin basın açıklaması yaptığı sırada canlı bir…
  • İnsan Hak ve Özgürlüklerini Savunmaya Devam Ediyoruz!
    İnsan Hakları Derneği, 17 Temmuz 1986 tarihinde aralarında mahpus aileleri, aydınlar, yazarlar, gazeteciler, akademisyenler, avukatlar, hekimler, mimar ve mühendisler, öğretmenlerin olduğu 98 insan hakları savunucusunun imzasıyla “İnsan hak ve özgürlükleri…
  • Haziran 2024’de Medyada Öne Çıkan Bazı Irkçılık Örnekleri
    “Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon”umuz tarafından her ay  yayınlanan ırkçılık bülteninin Haziran 2024 sayısına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz. Haziran 2024 Irkçılık Bülteni
  • Suriyelilere Yönelik Kayseri’de Yaşanan Irkçı Saldırılar Özel Raporu
    OLAY: Kayseri’de 30.06.2024 tarihinde Danişmentgazi Mahallesi’nde küçük yaşta bir çocuğa cinsel istismar yapıldığı iddiası üzerine aynı gün kent genelinde ırkçı ve nefret söyleminde bulunan grupların Suriyelilerin ev ve işyerlerine yönelik…
  • Sevgili Vedat Aydın’ı Saygı ve Özlemle Anıyoruz!
    Kamuoyu Vedat Aydın’ın adını 28 Ekim 1990 tarihindeki İHD 3. Olağan Genel Kurulu’nda Kürtçe konuştuğu için tutuklanmasıyla duydu. 1990 yılında İHD Diyarbakır Şube Başkanı seçilen Vedat Aydın, İHD Genel Kurulu’nda…
  • Vefat ve Başsağlığı
    Derneğimizin kurucularından ve uzun yıllar genel başkanlık görevini üstlenen, Onursal Başkanımız Sayın Akın Birdal’ın kardeşi Oktay Birdal’ın uzun süredir tedavi gördüğü Mersin Erdemli Hastanesi’nde yaşamını yitirdiğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Ailesine…
  • Mültecilere Yönelik Irkçı Saldırıları Durdurun!
    30 Haziran gecesi, Kayseri Danişment Gazi Mahallesi’nde 6 yaşında bir çocuğun Suriyeli bir erkek tarafından cinsel istismara uğradığı haberi üzerine sokağa çıkan gruplarca, mülteci karşıtı ve ırkçı sloganlar eşliğinde, gece…