Örnek Resim

İnsan Hakları Derneği, 98 insan hakları savunucusu tarafından 17 Temmuz 1986 tarihinde kuruldu. Kurucular, derneğin kuruluş amacını Tüzük’te; “Derneğin tek ve belirli amacı, ‘insan hak ve özgürlükleri’ konusunda çalışmalar yapmaktır.” şeklinde açıkladılar. Dernek amacını gerçekleştirmek için insan hakları ile ilgili uygulamaları araştıracak, saptayacak, kişilere, kamuoyuna ve ilgili mercilere duyuracaktı; insan hakları konusunda bilimsel inceleme ve araştırmalar yapacak, yaptıracak ve bu alandaki gelişmeleri izleyecek ve kamuoyunu bilgilendirecekti; açık oturumlar konferanslar, seminerler, paneller, sempozyumlar, her türlü toplantı ve gösteriler yapacak, sergiler açacak, yayınlar yapacak, yarışmalar düzenleyecek, ödüller koyacak, hükümlü, tutuklu ve gözetim altında bulunanların, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal görüş ve inanç ayrımı gözetmeksizin, yaşamlarının insan onuruna yaraşır koşullar içinde geçmesi doğrultusunda araştırmalar ve saptamalar yapacak ve bu konularda kamuoyunu aydınlatacaktı. 12 Eylül 1980 darbesinin yarattığı ağır tahribatın giderilmesi gerekiyordu. 12 Eylül ile başlayan süreç, gözaltında ve cezaevlerinde işkenceyi yoğunlaştırmıştı, ölümler yaşanmıştı, siyasal partiler, dernekler, sendikalar kapatılmış, yöneticileri cezaevlerine konulmuştu. Başta Anayasa olmak üzere tüm temel hak ve özgürlüklerle ilgili yasalar değiştirilmişti. Türkiye’nin Anayasal ve yasal çerçevesi 12 Eylül yönetimince çizilmişti ve anti demokratik bir çerçeve idi. Yaklaşık bir yıl süren, tutuklu ve hükümlü yakınlarının başlattığı tartışma süreci 17 Temmuz 1986 tarihinde noktalandı. Yazarlar, gazeteciler, doktorlar, avukatlar, mimar ve mühendisler ve tutuklu ve hükümlü yakınlarından oluşan 98 kişi İnsan Hakları Derneği’nin kuruluşuna imza attılar. Pek çok aydın Dernekler Yasası’nın getirdiği engel nedeniyle kurucu olamadı

İnsan Hakları Derneği

Adres: Necatibey Cad. No: 82 / 11-12 (6. Kat)
Demirtepe 06430 Ankara
Tel:       0 312 230 35 67-68-69
Faks:     0 312 230 17 07

RSS İnsan Hakları Derneği

  • Düşünce Ve İfade Özgürlüğü Baskı Altında
    1993 yılında, Birleşmiş Milletlerin almış olduğu bir kararla, 3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul ediliyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün, 2025 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye Cumhuriyeti…
  • Bijî 1’ê Gulanê! Yaşasın 1 Mayıs!
    Başta işçiler ve emekçiler olmak üzere herkesin 1 Mayıs’ı kutlu olsun! İşçilerin yürüttüğü mücadeleler sonucunda elde ettikleri kazanımlar sadece ekonomik ve sosyal haklar açısından değil insan hakları, barış ve demokrasi…
  • 2025 Yılı Hasta Mahpuslar Raporu
    İnsan Hakları Derneği kurulduğu günden bu yana, hapishanelerde yaşatılan hak ihlallerine dair çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmaların başında da yaşam hakkının korunması, sağlığa erişimin hakkının kesintisiz sağlanması ve sağlık hakkı gelmektedir.…
  • Marmara Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu
    Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü (CTEGM) web sitesinde yer alan bilgiler üzerinden raporumuza aktardığımız alttaki verilerin işaret ettiği gerçekler,  yeni hapishanelerin yapılacağına ilişkin 2025 yılı başında yapılan resmî açıklamalar,…
  • SOYKIRIM! Cezalandırılmayan Suç İşlenmeye Devam Eder!
    Cezalandırılmayan suç, işlenmeye devam eder. İnkâr, soykırımı sürekli kılar. İnkâr, failin aklanması, kurbanın suçlanmasıdır. Ermeni soykırımı inkâr edildiği, failler cezalandırılmadığı için, bu suç inkâr üzerinden işlenmeye devam ediyor. Soykırım ve…
  • İHD Adana Şubesi İnsan Hakları Akademisi Dersleri Başlıyor!
    İHD Adana Şubesi İnsan Hakları Akademisi Birimi tarafından hazırlanan 2025 yılı programı 12 Nisan’da başlıyor. Programa kayıt olmak için program afişindeki telefon numaralarını kullanabilirsiniz. Program afişi: İHD Adana Akademi 2025…
  • Mart 2025’de Medyada Öne Çıkan Bazı Irkçılık Örnekleri
    Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon  tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan ırkçılık bülteninin Mart 2025 sayısına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz. Mart 2025 Irkçılık Bülteni
  • Yüksek Güvenlikli, S Tipleri ve F Tipi Hapishaneler Kapatılmalı
    2021 yılından itibaren tecrit koşullarını daha da ağırlaştıran ve mahpusların büyük kısmının tek kişilik hücrelerde çok az kısmının da 3 kişilik odalarda tutulduğu hapishaneler devreye konulmuştur. Özellikle Yüksek Güvenlikli ve…
  • Bilgi Notu: 19-26 Mart 2025 Tarihleri Arasında Yaşanan Hak İhlalleri
    Sokağa ‘Dur’, İşkenceye ‘Yürü’ Denildi İnsan Hakları Derneği (İHD) Dokümantasyon Merkezi, Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve sonrasında yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir bilgi notu yayınladı. Bilgi notuna göre 4 ilde…
  • 2024 Yılı İç Anadolu Bölgesi Ekolojik Hak İhlalleri Raporu
    Dünya, ekolojik yıkımın eşiğinde hızla ilerlemekte. İklim krizi, türlerin yok oluşu, fosil yakıt tüketiminin sürdürülebilirliğe darbesi, savaşların insan ve doğa üzerindeki yıkıcı etkileri gibi temel çevresel sorunlar giderek derinleşmekte. Ancak,…
twitter-original