“Acil Eylem: İnsan hakları ihlallerine bir tepki”

Uluslararası Af Örgütü olarak 1973’ten bu yana insan hakları ihlallerini durdurmak için kullandığımız Acil Eylem’in internet sitesi acileylem.org’u yeniledik! Akıllı telefon teknolojisi ile de uyumlu hale getirdiğimiz Acil Eylem’de bir hayat kurtarmak için bir imza atmak artık çok daha kolay…

http://www.acileylem.org/

15 Şubat 1973 akşamı… Sao Paulo Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Luiz Rossi’nin evi makinalı tüfekli askeri polis, yerel polis, ordu polisleri ve Sao Paulo Kamu Düzeni ve Güvenliği İdari Merkezi’nden (DOPS) polisler tarafından sarıldı. Rossi hiçbir açıklama olmaksızın tutuklandı. Profesör Rossi’nin tutuklanması ile ilgili bilgi ağızdan ağza geçti. Eşi María José Rossi o günü şöyle anlatıyor: “Ne sokağa çıkabiliyoruz ne evden dışarı adım atabiliyoruz, dolayısıyla ben de polis görmeden komşularıma bir not yazdım.” Maria Rossi’nin notu sonunda Uluslararası Af Örgütü’nün Londra’daki merkezine ulaştı.

Bu süre zarfında Uluslararası Af Örgütü’ne Brezilya’da devletin uyguladığı şiddet, işkence ve insan hakları ihlalleri ile ilgili bilgiler geliyordu.

Profesör Rossi’nin tutuklanması ancak iki hafta sonra tasdik edilmişti. Profesör Rossi için kampanya düzenlemiş olan kurumlar ve uluslararası kuruluşlara danıştıktan sonra Uluslararası Af Örgütü 19 Mart 1973’te ilk Acil Eylem’ini yayımladı. Nisan ayının ilk haftasında María José Rossi’ye DOPS merkezine gelip eşinin vücudunu teşhis etmesi söylendi. Gittiğinde ise eşinin canlı olduğunu gördü ve kendisine Uluslararası Af Örgütü destekçilerinden gelmiş olan bir yığın mektubu gösterdiler. DOPS Direktörü María José Rossi’ye, “Eşiniz düşündüğümüzden de önemli olmalı çünkü bunun gibi dünya çapından bir sürü mektup aldık” dedi.

24 Ekim 1973’te serbest bırakılan Profesör Rossi ardından şöyle yazdı: “Kendi adıma, eşim, çocuklarımız ve benzer durumda olan diğer Brezilyalılar adına, bizi teselli eden ve yardımcı olan insanlık ve nezaket kanıtlarına teşekkür etmek isteriz.”

Uluslararası Af Örgütü, hedeflerine ulaşmak için çeşitli yöntemler kullanmaktadır. Bunlar arasında en etkilisi Acil Eylem’dir. Bu yöntemin amacı hızın yaşamsal önem taşıdığı durumlarda insan hakları ihlallerine çabuk ve etkili bir biçimde karşılık vererek, daha fazla ihlalin gerçekleştirilmesini engellemeye çalışmaktır. Acil Eylem 1973’ten bu yana insan hakları ihlallerine bir tepki olarak geliştirilmiştir. Acil Eylem, yaşama hakları ya da ruhsal ve fiziksel bütünlükleri tehdit altında olan kişiler için uygulanan bir kampanya tekniğidir. Acil Eylem, ölüm cezası, işkence ve kötü muamele, zorla geri gönderme, adil olmayan yargılanma, gözaltı/rehin, ifade özgürlüğü, cezasızlık ve zorla tahliyeler/suya erişim konularında uygulanır.

Türkiye’de Şanar Yurdatapan, İnan Süver, Halil Savda, Kuban Kural hakkında başarıya ulaşan Acil Eylem çalışmaları düzenledik. Acil Eylem’i Şanar Yurdatapan’dan, birinci ağzından, dinlemek için videomuzu izleyebilirsiniz. Acil Eylem’e destek veren isimler için YouTube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Levent Kazak’tan Acil Eylem’in tarihini dinlemek için ise ilgili videoyu izleyebilirsiniz.

http://www.amnesty.org.tr/ai/node/2032