Örnek Resim

İnsan Hakları Derneği, 98 insan hakları savunucusu tarafından 17 Temmuz 1986 tarihinde kuruldu. Kurucular, derneğin kuruluş amacını Tüzük’te; “Derneğin tek ve belirli amacı, ‘insan hak ve özgürlükleri’ konusunda çalışmalar yapmaktır.” şeklinde açıkladılar. Dernek amacını gerçekleştirmek için insan hakları ile ilgili uygulamaları araştıracak, saptayacak, kişilere, kamuoyuna ve ilgili mercilere duyuracaktı; insan hakları konusunda bilimsel inceleme ve araştırmalar yapacak, yaptıracak ve bu alandaki gelişmeleri izleyecek ve kamuoyunu bilgilendirecekti; açık oturumlar konferanslar, seminerler, paneller, sempozyumlar, her türlü toplantı ve gösteriler yapacak, sergiler açacak, yayınlar yapacak, yarışmalar düzenleyecek, ödüller koyacak, hükümlü, tutuklu ve gözetim altında bulunanların, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal görüş ve inanç ayrımı gözetmeksizin, yaşamlarının insan onuruna yaraşır koşullar içinde geçmesi doğrultusunda araştırmalar ve saptamalar yapacak ve bu konularda kamuoyunu aydınlatacaktı. 12 Eylül 1980 darbesinin yarattığı ağır tahribatın giderilmesi gerekiyordu. 12 Eylül ile başlayan süreç, gözaltında ve cezaevlerinde işkenceyi yoğunlaştırmıştı, ölümler yaşanmıştı, siyasal partiler, dernekler, sendikalar kapatılmış, yöneticileri cezaevlerine konulmuştu. Başta Anayasa olmak üzere tüm temel hak ve özgürlüklerle ilgili yasalar değiştirilmişti. Türkiye’nin Anayasal ve yasal çerçevesi 12 Eylül yönetimince çizilmişti ve anti demokratik bir çerçeve idi. Yaklaşık bir yıl süren, tutuklu ve hükümlü yakınlarının başlattığı tartışma süreci 17 Temmuz 1986 tarihinde noktalandı. Yazarlar, gazeteciler, doktorlar, avukatlar, mimar ve mühendisler ve tutuklu ve hükümlü yakınlarından oluşan 98 kişi İnsan Hakları Derneği’nin kuruluşuna imza attılar. Pek çok aydın Dernekler Yasası’nın getirdiği engel nedeniyle kurucu olamadı

İnsan Hakları Derneği

Adres: Necatibey Cad. No: 82 / 11-12 (6. Kat)
Demirtepe 06430 Ankara
Tel:       0 312 230 35 67-68-69
Faks:     0 312 230 17 07

RSS İnsan Hakları Derneği

  • Terteleyê Dêrsimî dir Pêriameyîş!
    Ewro sergêra 87in a Terteleyê Dêrsimî ya. Ma însananê xo yê ke tertele de dinyayê xo bedilnayê bi hurmet darenê xo vîr. Bi Planê Şerq-Islehetî ke serra 1925î de ame…
  • Rûbirûbûna Komkujiya Dersimê
    Îro, 87emîn salvegera komkujiya Dêrsimê ye. Em kesên ku di vê komkujiyê de jiyana xwe ji dest dane bi bîr tînin. Tevdîra Îslahata Şerqê ya sala 1925an, Zagona li Ser…
  • Rûbirûbûna Komkujiya Dersimê
    Îro, 87emîn salvegera komkujiya Dêrsimê ye. Em kesên ku di vê komkujiyê de jiyana xwe ji dest dane bi bîr tînin. Tevdîra Îslahata Şerqê ya sala 1925an, Zagona li Ser…
  • Dersim Soykırımı ile Yüzleşmek!
    Bugün Dersim Soykırımının 87. yıl dönümü. Soykırımda yaşamını yitirenleri anıyoruz. 1925 yılında çıkarılan Şark Islahat Planı, 1936 yılında çıkarılan Tunceli Vilayetinin İdaresi Hakkında Kanun, Şark Islahat Planına dayanılarak kurulan ve…
  • Toplumsal Barış İçin Geçmişle Yüzleşin!
    Şubemiz tarafından her ay düzenlenen Barış Nöbeti eylemlerinde, Türkiye’de devam eden çatışmalı süreç dolayısıyla yaşanan yaşam hakkı ihlalleri, hapishanelerde yaşanan ağır ihlaller, kadınlara yönelik gerçekleşen hak ihlali eylemleri, anadilde eğitim…
  • İfade Özgürlüğü İstiyoruz!
    1993 yılında, Birleşmiş Milletlerin almış olduğu bir kararla, 3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul ediliyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün, 2003 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye Cumhuriyeti…
  • Bijî 1’ê Gulanê! Yaşasın 1 Mayıs!
    Başta işçiler ve emekçiler olmak üzere herkesin 1 Mayıs’ı kutlu olsun! İşçilerin yürüttüğü mücadeleler sonucunda elde ettikleri kazanımlar sadece ekonomik ve sosyal haklar açısından değil insan hakları, barış ve demokrasi…
  • Seçim İhlalleri Gözlem Raporu
    Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Ekli Protokolleri, BM Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi ve bunun gibi uluslararası sözleşmelerde düzenlenen seçme ve seçilme hakkının kullanılması bakımından bağımsız…
  • Marmara Bölgesi Hapishaneleri Ocak-Şubat-Mart 2024 Hak İhlalleri Raporu
    İHD İstanbul Şubesi’ne Aralık-Ocak-Şubat 2024 döneminde yapılan  69 başvuruya göre Marmara Bölgesi hapishanelerinde bu dönemde en az 1076 hak ihlali tespit edilmiştir. Basın taraması yolu ile tespit edilen 260 hak ihlali ile  ihlal sayısı 1336‘ya çıkmaktadır.…
  • İşçilerin Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ı Kutluyoruz!
    Hukuka Uyun! AİHM ve Anayasa Mahkemesi Kararlarının Gereğini Yerine Getirin! Taksim 1 Mayıs Alanıdır, Yasağı Kaldırın! Emek ve Meslek Örgütleri DİSK-KESK-TMMOB-TTB ve TDB, 2024 1 Mayıs’ında Demokrasi, Adalet, Özgürlük, Eşitlik…