Toplantı: Medyada Irkçı – Ayrımcı Söylemler ve Türkiye’de Irk Ayrımcılığı Mevzuatı

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) tarafından yürütülen ayrımcılığın önlenmesi çalışmaları çerçevesinde İletişim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Eser Köker ve Doç. Dr. Ülkü Doğanay tarafından yapılan “Yazılı Basında Irkçı -Ayrımcı Söylemler” ile Av. Hüsnü Öndül tarafından yapılan “Türkiye’de Irk Ayrımcılığı Mevzuatı” konulu araştırmaların sonuçlarının paylaşılacağı toplantı 25 Mart 2011 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecektir.

Toplantıya katılmanız ve duyuruyu yaygınlaştırmanız dileğiyle…

PROGRAM

14.00-14.15 – Açılış – Av. Öztürk Türkdoğan
14.15-15.00 – Prof. Dr. Eser Köker- Doç. Dr. Ülkü Doğanay
15.00-15.45 – Av. Hüsnü Öndül
15.45-16.30 – Tartışma/ Değerlendirme

Tarih: 25 Mart 2011

Yer: TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası
Güney Özcebe Salonu
Necatibey Cad No: 57, Kızılay – ANKARA

ARAŞTIRMALAR

Yazılı Basında Irkçı – Ayrımcı Söylemler / Prof. Dr. Eser Köker- Doç. Dr Ülkü Doğanay
Bu çalışma 2009-2010 yıllarında yürütülen ve ulusal ve yerel yazılı basında ırkçı-ayrımcı söylemlerin dolaşıma girme, yaygınlaştırılma, yeniden üretilme ve meşrulaştırılma biçimlerine odaklanan bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymaktadır. Ayrımcılığı-ırkçılığı meşrulaştıran ve kuşatan ideolojik çerçevenin kurulmasında, toplumdaki çoğunluğun üyelerinin doğrudan çok az bilgi sahibi olduğu gruplar ve olaylar hakkında kamusal bilgi yayan medyanın önemli bir rolü olduğu kabulünden yola çıkan araştırma 2006 yılına ve 2007’nin ilk ayına odaklanmaktadır.

Türkiye’de Irk Ayrımcılığı Mevzuatı Raporu/ Av. Hüsnü Öndül
Türkiye’nin hukuk mevzuatının, Birleşmiş Milletler Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi karşısındaki durumunu inceleyen araştırma, Türkiye mevzuatındaki Sözleşmeye aykırılıklara ve mevzuattaki olumlu ve olumsuz gelişmelere dikkat çekmektedir. Bu çalışmada mevzuattaki eşitlik ve ayrımcılık anlayışı; azınlık, vatandaşlık, iltica, eğitim, kültür, etnik köken, soy, ırk, dil, din, cinsiyet ve çalışma yaşamı gibi alan ve kavramlar tarama ve inceleme konusu yapılmaktadır.

İletişim: 0 312 468 84 60

Çağrıyı bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız:
Toplantı: Medyada Irkçı – Ayrımcı Söylemler ve Türkiye’de Irk Ayrımcılığı Mevzuatı (pdf, 188 kb)