İnsan Haklarını İzleme Bülteninin 16. Sayısı Yayımlandı

Merhaba.

Bu sayımızda, Fethiye’de ikisi 18 yaşından küçük 8 erkek tarafından tecavüze uğradığını belirten kadının hukuk mücadelesine yer veriyoruz. Dava ilginizi çekeceğini düşündüğümüz garip bir karara sahne oldu.

Bir başka haberimiz ise Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatların, Susurluk davası hükümlüsü eski özel harekatçı Ayhan Çarkın’ın açıklamaları sonunda; Perpa baskını olarak söz edilen olayda katledilen Erdoğan Şakar’ın eşi Hanım Şakar’ın müvekkilleri olduğunu belirterek, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ın davasına müdahil olmak için verdiği dilekçeyle ilgili.

Gazeteci Hrant Dink suikasti nedeniyle ifade veren Emniyet Başmüfettişi Levent Yarımel’in ifadesinde 2007’de gündeme gelen tüm Türkiye’nin telefonların 3 ay süreyle izlemeye alındığına yönelik skandal ortaya çıktı. Olayla ilgili ayrıntıları bu sayımızda okuyabilirsiniz.

Anayasa Mahkemesi’nin, TEKEL işçilerinin direnişiyle gündeme gelen 4/C statüsünün iptali istemini reddettiği kararla ilgili haber de yine 16. sayımızda.

Ayrıntılı olarak okuyabileceğiniz bir başka haberimiz ise; 2005’te yürürlüğe giren TCK’nın “örgüt adına suç işleyen örgüt üyesi gibi cezalandırılır” hükmüyle ilgili. Çeşitli eylemlere katılan çocukların örgüt üyesi gibi cezalandırılmasına da neden olan Yargıtay kararı bu kez gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener için uygulandı.

Bu sayımızda yine AİHM’in Türkiye için verdiği kararlar da yer alıyor. İlk haberimiz yasadışı örgüt üyesi olduğu şüphesiyle 1999 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltına alınan Serdar Güzel ile ilgili. İkinci karar ise Esenboğa Havalimanında çalışan Mustafa Gürkan’ın, 1998 yılında Şanlıurfa Havalimanı’a atanmasına karşı Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açması ve bunun reddedilmesinin ardından idareden, gizli sicil dosyası da dahil olmak üzere, bazı belgeleri talep etmesi hiçbir belgenin kendisine verilmemesiyle ilgili.  Son haberimiz ise yasadışı örgüt üyeliği şüphesiyle 1994 yılında gözaltına alınan ve tutuklanan Ercan Kartal’ın uzun süren tutukluluğuna karşı yaptığı itirazların reddedilmesiyle ilgili.

İyi okumalar dileriz.

İzlem’in 16. sayısını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız. izlem-16

YARGI:

– ÇHD’den Ağar Davasına Çarkın Dilekçesi
– Dink İfadesinden Çifte Skandal Çıktı
– 4/C Statüsüne Devam
– Artık Herkes Örgüt Üyesi
– Ayrılmış Aile Çocuğuysan, Tecavüz İftirası Atabilirsin

YARGI (ULUSLARARASI KARARLAR):
– Emniyet Müdürlüğü’nde İşkence AİHM’de Ağır Mahkûmiyete Yol Açtı
– Dava Dosyasındaki Belgelerin Davacıya İletilmemesi Adil Yargılanma Hakkını İhlal Etti
– Türkiye, Tutukluluk Süresinin Uzunluğundan Yine Mahkûm

İzlem’in önceki sayılarına erişmek için:

İzlem 1-6
İzlem 7-15