İnsan Haklarını İzleme Bülteninin 15. Sayısı Yayımlandı

Merhaba,

İnsan haklarını izleme bülteni İzlem’in 15. sayısında yargı, yürütme ve yasamadan haberlerle karşınızdayız.

2002’de 13 yaşındayken, tanıştığı iki kadın tarafından 26 farklı kişiye satılan N.Ç. ile ilişkiye giren, aralarında asker, memur, esnaf, öğretmenlerin de bulunduğu sanıklar hakkında verilen kararın gerekçesi tamamlandı.  Gerekçe metni davanın adını bir kere daha pekiştiriyor ve utandırıyor.  Pek çok açıdan skandal içeren kararın ayrıntılarını bültenimizde okuyabilirsiniz.

Yargının iş ve işlemlerini hızlandırmak için ayrı bir taslak hazırlayarak çeşitli kurumların görüşüne sunan Adalet Bakanlığı, taslağa son şeklini vererek Başbakanlık’a gönderdi. Taslakta, asker kaçaklarına dolaylı aftan, uyuşturucu suçlarına zorunlu tedaviye, Danıştay yetkilerine tırpandan, tutuklanan kişilerin yakınlarının cenazelerine katılmaları için izin verilmesine kadar çok sayıda kritik düzenleme yer alıyor. Taslağa göre, Türkiye’de yargılaması süren ya da hüküm giymiş kişilerin pasaportu, bu kişiler yurtdışındayken artık iptal edilmeyecek. Taslakta yer alan düzenlemelerin ayrıntısına ilgili haberimizden ulaşabilirsiniz.

Türkiye, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılması öngörülen 24. dönem milletvekili genel seçimi için sandık başına gidecek. Seçim kanunlarında yapılan değişikliklere göre genel seçim prosedürü bültenimizde yer alan bir başka haber.

Halkevleri Derneği Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Dilşat Aktaş, Yüksel Caddesi’nde iki kez yumruk yediği sivil polisle, suç duyurusunda bulunmak için gittiği adliyede karşılaşınca, aynı polis Aktaş’a ikinci kez saldırmaya kalkıştı. Güvenlik Şube’de görev yapan polis hakkında Ankara Emniyet Müdürlüğü idari soruşturma başlattı. Olayla ilgili ayrıntılı bilgileri bu sayımızda görebilirsiniz.

Bu sayımızda yer alan bir başka haberde Hrant Dink cinayetinde kusuru olduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmasını engelleyen, hakimlerin yargısal yetkilerini kullandığına ilişkin verilen karara muhalif kalan hakimin ifadeleri yer alıyor.  Ankara İdare Mahkemesi Hakimi Gürsel Özkan’ın, karşı oy kullandığı kararla ilgili “Hrant Dink’in can güvenliğinin sağlanmasında dönemin İstanbul emniyet Müdürü ve ilgili personelin görevini gereği gibi yerine getirip getirmediği konusunda adli makamların denetim yapması olanağının ortadan kaldırılması sonucunu doğuran hakimler hakkında işlem yapılması gerekirdi” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye hakkındaki verdiği üç kararla ilgili haberlere ise Uluslararası Kararlar bölümünde ulaşabilirsiniz.

İyi okumalar…

İzlem’in 15. sayısını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız. izlem-15

 

YARGI (YEREL KARARLAR):
– Utanç Davasında Skandal İçinde Skandal
– Polisten İkinci Yumruk
– Hakimden “Adalet” Çığlığı
– Blogspot Engeli, Nafile Kararla Kalktı

YASAMA:
– Yargı Tasarısı Hazır
– BM’in İşkenceye Karşı Sözleşmesinin Ek İhtiyari Protokolü Onaylandı

YÜRÜTME:
– Bu Seçimde Kürtçeye Hapis Yok

YARGI (ULUSLARARASI KARARLAR):
– Kadına Yönelik Şiddet AİHM’de Mahkûm Oldu
– Gözaltında Usulsüz Tıbbi Muayene Mahkûmiyete Yol Açtı
– Gözaltında Avukat Yardımı Alamama Adil Yargılanma Hakkının İhlali

İzlem’in önceki sayılarına erişmek için:

İzlem 1-6

İzlem 7-14