İnsan Haklarını İzleme Bülteninin 9. Sayısı Yayımlandı

Merhaba,

Sıcak Ağustos günlerinde 9. sayımız ile yeniden birlikteyiz.

Yargı, DTP’nin kapatılmasının ardından Muş’un Bulanık ilçesinde yaşanan olaylar sırasında iki kişiyi öldürmekle yargılanan Turan ve Metin Bilen kardeşleri, 11 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye ederken, olaylar sırasında polise ve panzerlere taş atan Fevzi Demirbağ’ı, 11 yıl 11 ay hapse mahkum etti. Tepki alan bu kararla ilgili ayrıntıları “Yerel Kararlar” bölümümüzde okuyabilirsiniz.

 

Aynı bölümde yer alan bir başka haber ise Anayasa Mahkemesi’nin 12 Eylül’de referanduma sunulacak anayasa değişikliği paketiyle ilgili. Yargının ve muhalefetin ağır biçimde eleştirdiği kararının gerekçesine yer verdiğimiz haberde; gerekçede darbe ya da devrim gibi bir süreç yaşanmadıkça, mahkemenin, anayasa değişikliklerini, anayasanın değiştirilemez maddelerine uygunluk yönünden denetleyeceğinin belirtildiği yer alıyor.

 

Yargı bölümümüzde yer alan bir başka haber de Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin verdiği karar hakkında. Verilen karar TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül’ün, gey ve lezbiyenlerin haklarıyla ilgili çalışmalar yürüten sivil toplum örgütü KAOS-GL’ye yaptığı ziyareti “sapıkları ziyaret etti” ifadeleriyle haberleştiren Vakit gazetesinin tazminat ödemesi gerektiğini söylüyor. Kararda “Eşcinsellere sapık denilmesinin hakaret olduğu” vurgulanarak, bu tip ifadelerin, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği vurgulanıyor. Karar, eşcinselliğin hastalık olduğunu savunan Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf hakkında açılacak olası tazminat davaları açısından da emsal teşkil ediyor.

Bir başka haber de okullardaki şiddet bilançosunu, içler acısı tabloyu gözler önüne seriyor. BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır’ın soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından verilen yanıtta, okullarda 2006-2010 tarihleri arasında 6 bin 569 şiddet vakası yaşandığı belirtiliyor. Diğer çarpıcı rakamlara haberin devamından ulaşabilirsiniz.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Temmuz ayında verdiği üç kararı da yine bu sayımızda okuyabilirsiniz. Üç karar da mülteci haklarıyla ilgili…

Keyfili okumalar diliyoruz…

İzlem’in 9. sayısını İnternet üzerinden okumak için tıklayınız…

İzlem’in 9. sayısını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız…

İzlem’in önceki sayılarına ulaşmak için tıklayınız…