İnsan hakları için yasa, yürütme ve yargıyı izleme bülteni İzlem'in 8. sayısı yayımlandı!

İnsan hakları için yasama, yürütme ve yargıyı izleme bülteninin 8. sayısının ilk sayfalarında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin son dönemde Türkiye ile ilgili aldığı dört kararı görebilirsiniz.

İzlem’in 8. sayısını İnternet üzerinden okumak için tıklayınız…

İzlem’in 8. sayısını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız…

İzlem’in önceki sayılarına ulaşmak için tıklayınız…

İnsan hakları için yasama, yürütme ve yargıyı izleme bülteninin 8. sayısının ilk sayfalarında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin son dönemde Türkiye ile ilgili aldığı dört kararı görebilirsiniz. Bu kararlardan özellikle biri oldukça önemli…

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Temmuz ayında, Türkiye’yi, Terörle Mücadele Yasası (TMY) uyarınca yayın durdurma cezası vermesi nedeniyle, ikinci kez tazminata mahkum ederken, cezanın ifade özgürlüğüne aykırı olması nedeniyle TMY’nin değiştirilmesi gerektiği uyarısını yineledi. Kararda, TMY uyarınca verilen yayın durdurma cezalarına da değinen AİHM, geçtiğimiz yıl verdiği Ürper kararına da atıf yaptı. Mahkeme  Ürper kararıyla Türkiye’yi tazminata mahkum etmiş ve kararında yayın durdurma cezalarını tartışmıştı.  AİHM’in verdiği bu karar ve TMY’da değişiklik talebi,  son dönemlerde, aynı yasadan yargılanan ve ceza alan  pek çok gazeteci ve dolayısıyla ifade özgürlüğü açısından önem taşıyor.  Türkiye, düzenlemeyi değiştirmeyerek benzeri cezaları tekrarladıkça, AİHM’den yeni mahkumiyet kararlarıyla karşı karşıya kalacak.

Yürütme bölümünde, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, cinsel istismar suçundan yargılanan Vakit gazetesi eski yazarı Hüseyin Üzmez’le ilgili iddialar, Münevver Karabulut cinayeti sürecinde yaşanan skandallar, kanserden ölen mahkum Güler Zere ile ilgili büyük tartışma yaratan raporlarla ilgili gelen şikayetler üzerine incelenmesi talimatı verdiği “Adli Tıp Kurumu ve bilirkişilik müessesi” ile ilgili raporuna yer veriyoruz. Raporda çarpıcı tespitler yer alıyor.

Bu sayımızda yer alan bir diğer rapor ise TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan, Van’ın Özalp ilçesinde Oğuzcan Akyürek adlı bir çocuğun ölümü ve 5 çocuğun yaralanmasıyla sonuçlanan mühimmat patlaması olayıyla ilgili.  Söz konusu raporda,  iddia edildiği gibi bir askerin çocukların ellerine patlayıcı vermesinin ürkütücü olduğu, bu iddianın da  savcılık tarafından değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Raporda olayın yanı sıra  olayın gerçekleştiği Muğlalı Kışlası ile ilgili de bazı tespitler bulunuyor. 1943’te yaşanan ve 33 Özalp’linin öldürülmesi ile sonuçlanan eylemden ötürü yargılanan ve ölüm cezasının 20 yıl hapse çevrilmesi sonucu cezaevinde yaşamını yitiren Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın ismini taşıyan bu kışlanın adının derhal değiştirilmesi gerektiği söyleniyor.

Bu sayımızın Yerel Kararlar bölümünde, Anayasa Değişikliği Paketi hakkında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar ile paketin son durumu hakkında bilgi aktarıyoruz. Diğer haberlerin yanı sıra Anayasa Mahkemesi’nin, tüm belediyeleri yakından ilgilendiren kararını da yine aynı bölümde okuyabilirsiniz.

İyi okumalar!